Excursió al Parc Temàtic de L’Oli

La comarca de Les Garrigues a Lleida, s’ha convertit en un referent de turisme alternatiu per tot aquell apassionat en trobar noves rutes desestacionalitzades durant les èpoques de l’any menys caloroses, gràcies en bona part a la seva “Ruta de l’Oli”, on destaca sobremanera el Parc Temàtic de l’Oli, a mig camí entre les poblacions de Les Borges Blanques i de Juneda.

Es va inaugurar a l’any 1998, amb una clara finalitat de donar a conèixer als seus visitants l’oli d’oliva verge extra de Les Garrigues, un dels principals motors econòmics de la comarca. És d’obligat compliment fer la visita gaudint dels dos espais en que està estructurat el parc, la part interior, on s’ubica el Museu, i la part exterior.

Parc Tematic de L'oli Borges

Fent una passejada pels voltants del parc podem trobar un paradís ple d’oliveres, entre les quals hi han algunes que poden tenir entre 1700 i 2200 anys d’antiguitat. També es pot apreciar de forma destacable, la colecció de premses que s’han anat utilitzant durant els segles anteriors en el procés d’extracció i elaboració de l’oli, donant a conèixer l’evolució del mateix des del segle V a.C. fins avui dia.

Continuant el camí pel seu entorn exterior ens trobem amb la prensa d’oli més gran del món, amb una alçada de quasi 14 metres i portada en el seu dia des de la població tarraconina de Cambrils.

La filosofia del parc és clara en l’intent de voler apropar-nos a la seva cultura ancestral de l’oli, cuidant de forma excepcional tots els elements que ens trobem en la part exterior, trobant en cada pas que donem diferents panels d’informació que ens faciliten dades interesants que, alhora, ens fan gaudir de la seva història.

Ruta del Aceite Les Garrigues

Finalitzada la visita exterior al parc de Les Borges Blanques, és necessari observar curiosament el recinte interior, antiga construcció medieval templària del segle divuit, a través de la qual farem un recorregut temàtic per les diferents èpoques que ha acumulat l’història de l’oli de Les Garrigues.

Al final de la visita podem trobar una botiga amb diferents varietats d’oli d’oliva verge de Les Garrigues, que ens permetrà endur-nos un gran i saborós record del Parc Temàtic de l’oli de Les Borges Blanques.