Turisme sostenible

L’indústria turística és un dels motors econòmics de la nostra societat actual, el turisme ha derivat en un constructor de la nostra realitat, tant per la seva capacitat i importància econòmica, com per la seva relevància social i impacte ambiental.

El nostre país s’ha convertit en els darres anys en un dels destins turístics més complets del món. La pluralitat i complementarietat de la nostra oferta turística, el clima, les comunicacions i infraestructures hoteleres i, l’hospitalitat dels nostres pobles, han aconseguit situar-nos a l’avantguarda de les preferències turístiques dels estrangers.

Però, les diferents promocions turístiques d’altres punts del món, juntament amb les possibilitats actuals que otorga internet, ens fan estar en una situació d’inestabilitat econòmica constant, cosa que ens obliga a reconsiderar la nostra oferta per donar resposta a tots els nous reptes que sorgeixen i per garantir el futur i el benestar del nostre sector, i de la nostra societat.

En aquest sentit, un dels canvis més importants esdevinguts en el nostre sector ha sigut la reivindicació del turisme sostenible, un tipus de turisme compromés a fer un baix impacte sobre el medi ambient i la cultura local, contribuïnt alhora a generar ingressos i ocupació per a les poblacions locals.

conil de la frontera

Un dels casos pioners és el conegut com “Model Conil”, com a sinònim de desenvolupament turístic sostenible i volcat en la seva ciutadania i la seva qualitat de vida, oferint al turista una adequada promoció, fent coincidir els serveis, els espais  i les activitats, com també cuidant les formes d’allotjament, utilitzant els propis apartaments a Conil de la Frontera dels seus veïns, per evitar la construcció de nous hotels a peu de platja.

Un dels fets que diferencien la proposta de Conil de la Frontera respecte a la immensa majoria de promocions turístiques és aquest model de desenvolupament turístic que apropa les arrels del poble a tots els seus visitants, fent que aquests s’integrin en la forma de vida dels primers, millorant el seu respecte per l’entorn natural i la sensibilitat davant del seu deteriorament.

El projecte diferencial de Conil és també la base de desenvolupament escollida a la comarca de Les Garrigues, mitjançant aquest turisme sostenible, ja que al ser una zona on la promoció turística és molt estacional, calia donar una nova forma d’explotació de la zona, aprofitant els recursos propis que té.

les garrigues

Davant de la nova demanda de visitants que busquen un turisme relacionat amb les arrels dels pobles i els seus valors, respectant el medi ambient amb un desenvolupament que millori la biodiversitat, a Les Garrigues s’ha apostat per promoure gran part dels valors patrimonials existents:

  • Promoció dels sistemes de cultiu, principalment oliveres i cereals.
  • Promoció dels sistemes de potenciació de la fauna i flora del ecosistema proper.
  • Implicar als agents agraris de les terres en la conservació dels espais i la promoció turística.
  • Recuperar i conservar les construccions de pedra seca existents

D’aquesta manera, una zona turística que ha sofert una gran despoblació en els últims anys ha après a fer un nou desenvolupament turístic basat en el turisme sostenible cada cop més demanat pels nostres visitants, agafant com a base els principis que es van donar a la població de Conil (Cadis) i que tan bons resultats estan donant també a Les Garrigues.